התפתחות שידורי רדיו דיגיטליים

הפיתוח של רדיו יבשתי דיגיטלי הוא סיפור של חדשנות המונעת על ידי הרצון לאיכות שמע טובה יותר, שימוש יעיל יותר בספקטרום הרדיו והיכולת לספק שירותי נתונים נוספים. להלן סקירה היסטורית:

שנות השמונים - זרעי השינוי

המגבלות של רדיו FM (Frequency Modulation) אנלוגי, כמו רגישות להפרעות, דהייה בסביבות ניידות וקיבולת מוגבלת לתחנות חדשות, דרבנו את החיפוש אחר חלופה דיגיטלית. בראשית עד אמצע שנות ה-80, החל מחקר על שידורי אודיו דיגיטליים באירופה, בעיקר בהשתתפות ה- West-German Institut für Rundfunktechnik (IRT) והמרכז הצרפתי commun d'études de télévision et télécommunications (CCETT).

סוף שנות ה-80 - שנות ה-90 - פרויקט EUREKA-147

בשנת 1987, הפרויקט הפך לחלק מיוזמת EUREKA האירופית וזכה לשם EUREKA-147 DAB Project. המטרה הייתה לפתח מערכת המציעה קליטה משופרת בהשוואה ל-FM, איכות שמע דמוית CD, שימוש יעיל ברוחב פס, כוח שידור נמוך, קליטה טובה לנייד ופוטנציאל לשירותי נתונים.

התקבלו החלטות טכניות מרכזיות, כולל אימוץ של אפנון ריבוי תדרים-חלוקה אורתוגונליים (OFDM) - טכניקה שהפכה מאז לבסיס למערכות תקשורת דיגיטליות מודרניות רבות. ה-Codec MPEG-1 Audio Layer II (MP2) פותח גם הוא כחלק מפרויקט זה.

הדגמות מוקדמות של טכנולוגיית DAB התקיימו ב-1988. מפרט הפרוטוקול הושלם בתחילת שנות ה-90 ואומץ על ידי גופי תקינה בינלאומיים ואירופיים (ITU-R ב-1994, הקהילה האירופית ב-1995 ו-ETSI ב-1997).

אמצע שנות ה-90 - ההשקה הציבורית הראשונה

שירותי ה-DAB הציבוריים הראשונים בעולם הושקו בבריטניה ובשוודיה לקראת סוף 1995.

1995 - 1999 - הקמת WorldDAB

פורום DAB האירופי (כיום WorldDAB) הוקם בשנת 1995 כדי לקדם ולתאם את אימוץ ה-DAB.

פרויקט EUREKA-147 "הסתיים" והתמזג לתוך WorldDAB בשנת 1999, תוך גיבוש מאמצים לקידום הטכנולוגיה.

סוף שנות ה-90 - תחילת שנות ה-2000 - אימוץ מוקדם ואתגרים

מקלטי DAB ברמת הצרכן החלו להופיע בסביבות תחילת האלף החדש.

בעוד ש-DAB הציע יתרונות טכניים משמעותיים, ההשקה הראשונית שלה התמודדה עם אתגרים, כולל הצורך בתשתית חדשה ועלות המקלטים. הזמינות של תוכן משכנע ללא סימולקאסט הייתה גם גורם לאימוץ איטי מהצפוי באזורים מסוימים.

2000 ואילך - נוף עולמי ותקנים מתחרים

תקני רדיו יבשתי דיגיטליים שונים הופיעו ברחבי העולם, כולל::

שירותי רדיו דיגיטלי לוויני הושקו גם בצפון אמריקה (XM ו-Sirius), ומציעים דגם מבוסס מנוי עם מגוון רחב של ערוצים.

אמצע שנות ה-2000 - ההתפתחות ל-DAB+

על מנת להתייחס למספר ביקורות ולשפר את המערכת, תקן DAB התפתח ל-DAB+. זה כלל אימוץ של קודקים אודיו יעילים יותר (HE-AACv2/eAAC+), MPEG Surround לשמע מרחבי טוב יותר ותיקון שגיאות חזק יותר (קידוד Reed-Solomon). רסיברים התומכים ב-DAB+ החלו להופיע בסביבות 2007.

2010 - הווה - מצב נוכחי ומגמות עתידיות

DAB ו-DAB+ אומצו במספר מדינות ברחבי העולם, במיוחד באירופה ובאוסטרליה. אזורים מסוימים רודפים באופן פעיל אחר מעבר מ-FM אנלוגי לרדיו דיגיטלי.

הפיתוח של טכנולוגיית שידור 5G טומנת בחובה פוטנציאל לחולל מהפכה נוספת ברדיו יבשתי דיגיטלי על ידי הפעלת קליטה בסמארטפונים ללא צורך במקלטי רדיו ייעודיים.

ההתמקדות ממשיכה להיות בהגדלת הכיסוי, הרחבת מגוון השירותים (כולל נתונים ומולטימדיה), והבטחת זמינות מקלטים במחיר סביר כדי להניע את אימוץ הצרכנים.

לסיכום, פיתוח הרדיו הקרקעי הדיגיטלי היה מסע רב עשורים, בסימן חדשנות טכנולוגית משמעותית ובהפצה גלובלית הדרגתית. בעודו מתמודד עם אתגרים בדרך, הרדיו הדיגיטלי מציע יתרונות ברורים מבחינת איכות השמע ויעילות הספקטרום, וממצב אותו כחלק מרכזי בעתיד של שידורי הרדיו.