ISDB-T
ISDB-T - Integrated Services Digital Broadcasting-Terrestrial הוא תקן שידור טלוויזיה דיגיטלי שפותח בעיקר ביפן. ההתפתחות שלו משקפת דחיפה לעבר שימוש יעיל בספקטרום, וידאו ואודיו באיכות גבוהה, יכולות קליטה ניידת ושירותים אינטראקטיביים. להלן סקירה היסטורית:
שלבים מוקדמים ותקינה ביפן:
- שנות ה-80 המאוחרות ועד תחילת שנות האלפיים:המחקר והפיתוח ביפן התמקדו ביצירת מערכת טלוויזיה יבשתית דיגיטלית שיכולה להתגבר על המגבלות של שידור אנלוגי, כגון רוחות רפאים ורעש, ולהציע תכונות חדשות.
- תקינה של איגוד תעשיות רדיו ועסקים ARIB (Association of Radio Industries and BusinessesARIB) Standardization: מערכת ISDB-T תוקנה על ידי ARIB ביפן. זה כלל הגדרת המפרט הטכני לשידור, אפנון (Band Segmented Transmission-Orthogonal Frequency Division Multiplexing - BST-OFDM), וריבוי שירותים.
- מטרות עיצוב מרכזיות: הפיתוח נועד ל:
שידור באיכות גבוהה, תמיכה ב-HDTV ברוחב פס של 6 מגה-הרץ.
יציבות נגד הפרעות רב-נתיביות, רעש עירוני ודהייה.
גמישות להציע שירותים שונים (HDTV, SDTV, אודיו, נתונים) באותו ערוץ.
קליטה ניידת וניידת. שימוש יעיל בספקטרום התדרים, כולל אפשרות לרשתות תדר בודדות (SFN).>
יכולות אינטראקטיביות והטלת נתונים.
ישום ראשוני ותכונות יחודיות:
- דצמבר 2003: שירותי שידור טלוויזיה יבשתי דיגיטלי (DTTB) באמצעות ISDB-T החלו רשמית ביפן.
- אפריל 2006 - שירות "One-Seg" : תכונה ייחודית של ISDB-T, "One-Seg", הושקה ביפן. שירות זה מאפשר קליטה ניידת וניידת במכשירים כמו טלפונים ניידים על ידי שימוש בקטע בודד של ערוץ ISDB-T.
- שידור היררכי: ISDB-T משתמש בשידור היררכי, המאפשר שידור סימולטני של אותות איכותיים שונים באותו ערוץ, המשרתים מקלטים קבועים וניידים כאחד.
אימוץ בינלאומי ו- ISDB-T International
- אמצע שנות ה-2000 ואילך: מספר מדינות, במיוחד באמריקה הלטינית ואסיה, החלו להעריך ולאמץ את ISDB-T.
- תפקידה של ברזיל (SBTVD): לברזיל היה תפקיד משמעותי בבינאום של ISDB-T. מערכת הטלוויזיה הדיגיטלית הברזילאית (SBTVD) פותחה על בסיס ISDB-T, עם שיפורים המותאמים לצרכים ולתנאים הספציפיים של ברזיל.
- ISDB-T International (2009): מאמץ משותף בין ברזיל ויפן הוביל לפורמליזציה של "ISDB-T International", אשר שילב את תכונות הליבה של ISDB-T היפני עם השיפורים הברזילאים (SBTVD). המטרה הייתה להציע תקן מאוחד לאימוץ בינלאומי.
- מדינות מאמצות: ISDB-T International אומצה על ידי מדינות רבות ברחבי דרום אמריקה (ארגנטינה, פרו, צ'ילה, ונצואלה, אקוודור, קוסטה ריקה, פרגוואי, אורוגוואי, בוליביה, אל סלבדור, ניקרגואה), אסיה (הפיליפינים, סרי לנקה, המלדיביים) ואפריקה (בוצואנה, הונדה, אנגולה).
אבולוציה ו-IDSB-T מתקדם
- הפורום הבינלאומי ISDB-T (2009): הוקם להרמוניה של טכנולוגיית שידור דיגיטלי יבשתי וקידום חוויות משותפות בין מדינות מאמצות.
- פיתוח ISDB-T מתקדם: מאמצי מחקר ופיתוח מתמשכים מתמקדים בשיפור יכולות ה-ISDB-T, לרבות קיבולת שידור גבוהה יותר, תמיכה ב-UHD (Ultra High Definition) עד 8K, איכות שידור נייד משופרת (פוטנציאלית 1080p), קודקים וידאו מתקדמים (כמו VVC), High Dynamic Range (HDR), High Frame Rate ואינטראקטיביות משופרת.
- TV 3.0 (ברזיל): ברזיל מפתחת באופן פעיל את הדור הבא של מערכת הטלוויזיה הדיגיטלית שלה, הידועה בשם TV 3.0, המתבססת על ISDB-T ומטרתה לשלב ממשקים מבוססי אפליקציות, מבנים מבוססי IP, פרסום ממוקד והתאמה אישית של תוכן תוך שמירה על תאימות לאחור עם גרסאות ISDB-T קודמות (המכונה TV 2.5). שידורים ראשוניים של TV 3.0 צפויים בסביבות 2025.
לסיכום, ISDB-T התפתחה מחידוש יפני המתמקד בשידור דיגיטלי יבשתי חזק וגמיש לסטנדרט מוכר בינלאומי, במיוחד באמריקה הלטינית. התכונות הייחודיות שלו כמו "One-Seg" ושידור היררכי ענו לצורכי צפייה מגוונים. פיתוח מתמשך מבטיח יכולות מתקדמות אף יותר לעתיד הטלוויזיה הדיגיטלית.
לפניכם סרטון הסבר (ישן) על הטכנולוגיה