חזרה לעמוד היסטוריה ראשי

ג'גדיש צ'נדרה בוז - Jagadish Chandra Bose


בעוד בוז לא המציא "שידורי רדיו" כפי שאנו מכירים אותו (העברת אודיו לקהל רחב), הניסויים החלוציים שלו בתקשורת אלחוטית והפיתוח שלו של רכיבים חיוניים, במיוחד בספקטרום המיקרוגל ובזיהוי גלי הרדיו, היו שלבים חיוניים בהתפתחות טכנולוגיית הרדיו. עבודתו סיפקה הבנה מדעית חיונית ואבני בניין טכנולוגיות שעליהן בנו הממציאים מאוחר יותר כדי ליצור את המערכות המשמשות לשידורי רדיו. הוא מוכר יותר ויותר כדמות יסוד בהיסטוריה של תקשורת אלחוטית ומדעי הרדיו.

בעוד שסר ג'גדיש צ'נדרה בוזאינו מודגש בדרך כלל כאחד הממציאים העיקריים של שידורי הרדיו באותו אופן כמו מרקוני, טסלה ופסנדן, עבודתו החלוצית בתחום התקשורת האלחוטית הייתה בסיסית וראויה להכרה משמעותית.

להלן כמה מהמצאותיו ותרומותיו החשובות הרלוונטיות לשידורי רדיו:

הדגמה פומבית ראשונה של תקשורת אלחוטית (1895): בכלכותה, בוז הדגים בפומבי את השידור והקליטה של ​​גלים אלקטרומגנטיים על ידי שימוש בהם כדי לצלצל בפעמון ולהצית אבק שריפה במרחק של 75 רגל, עובר דרך קירות. זה קדם להפגנה הפומבית הראשונה של מרקוני בבריטניה בשנתיים. אמנם לא שדר במובן של העברת אודיו, אבל זה היה הדגמה ברורה של איתות אלחוטי.

עבודה חלוצית בגלי מילימטר: בוז עבד רבות עם גלי רדיו קצרים מאוד, בטווח הגלים המילימטריים (גלי מיקרו). הוא היה הראשון שיצר, שידר וקליט את הגלים בתדר הגבוה הזה, וזיהה את תכונותיהם דמויות האור. עבודתו בתחום זה הקדימה עשרות שנים את זמנה והיא רלוונטית לתקשורת אלחוטית מודרנית בתדר גבוה.

פיתוח רכיבי מיקרוגל: כדי לערוך את הניסויים שלו, Bose המציא מספר רכיבי מפתח המשמשים בטכנולוגיית מיקרוגל, כולל:

התמקדות במחקר יסודי, לא מסחור: בוז התעניין בעיקר במדע הבסיסי מאחורי גלים אלקטרומגנטיים ותכונותיהם. הוא בחר באופן מפורסם שלא לרשום פטנט על רבות מהמצאותיו, מתוך אמונה שיש לחלוק את הידע המדעי בחופשיות לטובת כולם. גישה אלטרואיסטית זו, אף על פי שהיא ראויה לשבח, פירושה שאחרים, כמו מרקוני, הצליחו לנצל את התגליות שלו לפיתוח מסחרי

Imge source: By The Birth Centenary Committee, printed by P.C. Ray - Acharya Jagadis Chandra Bose, Birth Centenary, Public Domain, Link